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Registros recuperados : 37 | |
3. | | SOUZA, E. M. de C.; LIMA NETO, F. P.; PARANHOS, B. A. G.; COSTA, C. dos S. R. Avaliação de resistência às moscas das frutas em frutos de acessos de mangueira do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido durante um ciclo de produção. Revista RG News, v. 7, n. 2, p. 34, 2021. Edição Especial do 5º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Mossoró, Nov. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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6. | | CUNHA, M. A. C. da; ISHIKAWA, F. H.; COSTA, C. dos S. R.; LEAO, P. C. de S. Divergência genética entre cultivares de uvas brasileiras do Banco de Germoplasma de videira da Embrapa semiárido. RG News, v. 9, n. 1, p. 179, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | CUNHA, M. A. C. da; ISHIKAWA, F. H.; COSTA, C. dos S. R.; LEAO, P. C. de S. Uvas do Brasil: caracterização fenológica e exigências térmicas de cultivares brasileiras conservadas no BAG videira da Embrapa Semiárido. RG News, v. 9, n. 1, p. 218, 2023. p. 218. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | COSTA, C. dos S. R.; SOUZA, E. M. de C.; COSTA, A. E. da S.; LIMA NETO, F. P.; LIMA, M. A. C. de; MUSSER, R. dos S. Avaliação de híbridos entre as cultivares Tommy Atkins e Palmer, em um ciclo de produção. Revista RG News, v. 7, n. 2, p. 33, 2021. Edição Especial do 5º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Mossoró, Nov. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. | | COSTA, C. dos S. R.; LIMA, M. A. C. de; LIMA NETO, F. P.; BONFIM, W. M. D.; CABRAL, E.; MENDONÇA, A. P. M. dos S. R. Avaliação preliminar da qualidade de frutos em progênies de mangueira no Semiárido brasileiro. RG News, v. 9, n. 1, p. 51, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | COELHO, W. C. P.; COELHO JÚNIOR, W. P.; SILVA, L. C. C.; LIMA NETO, F. P.; LIMA, M. A. C. de; COSTA, C. dos S. R. Caracterização física e físico-química de acessos de mangueira do Banco de Germoplasma da Embrapa Semiárido. RG News, v. 9, n. 1, p. 175, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. | | COSTA, C. dos S. R.; SOUZA, E. M. de C.; COSTA, A. E. da S.; LIMA NETO, F. P.; LIMA, M. A. C. de; MUSSER, R. dos S. Caracterização de acessos de mangueira quanto à qualidade pós-colheita dos frutos. Revista RG News, v. 7, n. 2, p. 48, 2021. Edição Especial do 5º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Mossoró, Nov. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | SOUZA, E. M. de C.; LIMA NETO, F. P.; LIMA, M. A. C. de; LEDO, C. A. da S.; COSTA, C. dos S. R. Caracterização morfológica dos frutos de acessos de mangueira do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. Revista RG News, v. 7, n. 2, p. 53, 2021. Edição Especial do 5º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Mossoró, Nov. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | SANTANA, L. G. L.; ALMEIDA, L. A. da H.; SOUZA, E. D. S.; COSTA, C. dos S.; SOARES FILHO, W. dos S.; PASSOS, O. S. Qualidades físicas e químicas de frutos de diferentes clones de laranjeira Bahia. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 6., 2012, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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18. | | SANTOS, F. N. de S.; CARNEIRO, M. S. de S.; GUEDES, L. F.; COSTA, C. dos S.; OLIVEIRA, D. de S.; SILVA, S. F. da; ALVES, F. G. da S.; ROGERIO, M. C. P. Consumo e digestibilidade da fibra em detergente neutro em dietas para cordeiros Santa Inês submetidos à restrição de nutrientes. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 12., 2017, Juazeiro, BA. Construindo pontes entre o ensino, a pesquisa e a extensão: anais. Petrolina: Univasf: Embrapa Semiárido: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Sertão de Pernambuco, 2017. 1 CD-ROM. p. 857-859. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. | | MARANGUAPE, J. S.; POMPEU, R. C. F. F.; VIEIRA, L. da S.; SOUZA, H. A. de; OLIVEIRA, E. L. de; SOUSA, A. M. P.; COSTA, C. dos S.; SANTOS, M. A. dos; PEREIRA, P. L.; SALLES, H. O. Castor cake as organic fertilizer to control gastrointestinal nematodes. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 29, n. 4, e021420, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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20. | | MARANGUAPE, J. S.; POMPEU, R. C. F. F.; VIEIRA, L. da S.; SOUZA, H. A. de; OLIVEIRA, E. L. de; SOUSA, A. M. P.; COSTA, C. dos S.; SANTOS, M. A. dos; PEREIRA, P. L.; SALLES, H. O. Castor cake as organic fertilizer to control gastrointestinal nematodes in pasture-raised sheep. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 29, n. 4, e021420, Dec. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 37 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/11/2021 |
Data da última atualização: |
08/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; LEITE, R. H. de L.; SANTOS, F. K. G. dos; COSTA, C. dos S. R.; AROUCHA, E. M. M. |
Afiliação: |
JOAO CLAUDIO VILVERT; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA, UNIVASF; RICARDO HENRIQUE DE LIMA LEITE; FRANCISCO KLEBSON GOMES DOS SANTOS; CRISTINA DOS SANTOS RIBEIRO COSTA; EDNA MARIA MENDES AROUCHA. |
Título: |
Chitosan and graphene oxide-based biodegradable bags: an eco-friendly and effective packaging alternative to maintain postharvest quality of Palmer mango. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Tecnology, v. 154, 112741, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112741 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mango is a highly appreciated tropical fruit with high respiration rate and ethylene production, which makes it highly perishable after harvest. The objective of this study was to evaluate the effect of chitosan and graphene oxide-based biodegradable bags on the postharvest quality of ?Palmer? mangoes during cold storage. The fruit were harvested at the recommended maturity stage and were stored for 56 days at 12 ◦C without bagging (control), as well as in chitosan-based bag, chitosan-based bag with graphene oxide, and polyethylene-based bag. According to the results, the bags evaluated in our study delayed mango ripening, maintaining external appearance, skin and flesh colors, firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, β-carotene and chlorophyll contents in the fruit. In addition, bagging the fruit reduced weight loss, respiration rate and anthracnose (Colletotrichum gloeosporioides) incidence and severity during storage. Our results suggest that chitosan-based biodegradable bags are an ecological and effective alternative to maintain postharvest quality of ?Palmer? mango during cold storage. |
Palavras-Chave: |
Biopolímero; Biopolymer; Embalagem de atmosfera modificada; Grafeno; Nanopartículas; Quitosana; Saco biodegradável; Variedade Palmer. |
Thesagro: |
Fruta Tropical; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita. |
Thesaurus NAL: |
Mangoes; Postharvest physiology. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02314naa a2200373 a 4500 001 2135925 005 2022-06-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112741$2DOI 100 1 $aVILVERT, J. C. 245 $aChitosan and graphene oxide-based biodegradable bags$ban eco-friendly and effective packaging alternative to maintain postharvest quality of Palmer mango.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aMango is a highly appreciated tropical fruit with high respiration rate and ethylene production, which makes it highly perishable after harvest. The objective of this study was to evaluate the effect of chitosan and graphene oxide-based biodegradable bags on the postharvest quality of ?Palmer? mangoes during cold storage. The fruit were harvested at the recommended maturity stage and were stored for 56 days at 12 ◦C without bagging (control), as well as in chitosan-based bag, chitosan-based bag with graphene oxide, and polyethylene-based bag. According to the results, the bags evaluated in our study delayed mango ripening, maintaining external appearance, skin and flesh colors, firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, β-carotene and chlorophyll contents in the fruit. In addition, bagging the fruit reduced weight loss, respiration rate and anthracnose (Colletotrichum gloeosporioides) incidence and severity during storage. Our results suggest that chitosan-based biodegradable bags are an ecological and effective alternative to maintain postharvest quality of ?Palmer? mango during cold storage. 650 $aMangoes 650 $aPostharvest physiology 650 $aFruta Tropical 650 $aManga 650 $aMangifera Indica 650 $aPós-Colheita 653 $aBiopolímero 653 $aBiopolymer 653 $aEmbalagem de atmosfera modificada 653 $aGrafeno 653 $aNanopartículas 653 $aQuitosana 653 $aSaco biodegradável 653 $aVariedade Palmer 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aFERREIRA, M. A. R. 700 1 $aLEITE, R. H. de L. 700 1 $aSANTOS, F. K. G. dos 700 1 $aCOSTA, C. dos S. R. 700 1 $aAROUCHA, E. M. M. 773 $tLWT - Food Science and Tecnology$gv. 154, 112741, 2022.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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